"Chude" ?akocie
Re: "Chude" łakocie
Można zrobić też błyskawiczny deser tiramisu. Potrzebne będą: ciastka owsiane, jogurt naturalny i maliny (najlepiej świeże, ale mogą być też mrożone). Do jogurtu dodajemy kilka małych łyżek cukru pudru (ja dodałam 2 łyżeczki). W pucharkach układamy na przemian maliny, jogurt i pokruszone (najlepiej zmiksowane) ciastka. Najlepiej zostawić deser na kilka godzin, albo na całą noc przed podaniem.
Re: "Chude" łakocie
Babeczki cukiniowe! Raz widziałam jak pieką je dziewczyny w pewnym programie kulinarnym na tvn style. W przepisie kostkę margaryny zastępowano startą cukinią, a białą śmierć czyli zwykły cukier brązowym. Niestety przepis zgubiłam więc wam nie powiem jak je przyrządzić, ale myślę, że na internecie będzie.
Re: "Chude" łakocie
Znalazłam przepis na muffiny orkiszowo-cukiniowe, to pewnie nie to, o co Ci chodziło Joanno, ale też wyglądają super! Aż mi ślinka cieknie
daje linka: http://wiecejyofu.blox.pl/2011/06/MUFFI ... mem-z.html
daje linka: http://wiecejyofu.blox.pl/2011/06/MUFFI ... mem-z.html
Re: "Chude" łakocie
To nie jest ten przepis, ale też jest interesujący. Najważniejsze że margarynę zastępuje cukinia. Chyba się skuszę na takie muffinki. Mniam!
Re: "Chude" łakocie
Ciasteczka z cukinii aaale jakto? Przecież to warzywo? Z pomidorów też się da?
Re: "Chude" łakocie
Jeśli tak jak ja lubicie pogryzać coś do piwa albo do filmu to wybierajcie popcorn! Chipsy, krakersy i orzeszki solone są zakazane, jeśli zależy wam na sylwetce! Popcorn jest "najlżejszy" ze wszystkich przekąsek, no pod warunkiem że nie jest polany karmelem, bo takie wariacje też widziałam.
Re: "Chude" łakocie
A biszkopt z galaretką? Czy takie ciacho jest dozwolone na diecie, czy to już kaloryczna bombka?
Re: "Chude" łakocie
To może łakoć nie jest, ale uwielbiam: PASTĘ FASOLOWĄ z białej fasoli. Kopiuję przepis z którego zawsze korzystam:
pokrojony ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki posiekanych świeżych liści rozmarynu, oregano lub majeranku (co kto lubi)
1 puszka fasoli
sól i pieprz
Zagotuj 1/4 szklanki wody z oliwą, rozmarynem i czosnkiem. Dodaj fasolę. Gotuj, często mieszając, dopóki całość nie będzie gorąca, Zdejmij z ognia. Widelcem lub w robocie kuchennym ugnieć fasolę na puree, przełóż do miski i dopraw solą i pieprzem.
No i najważniejsze: tą pastą można zastąpić masło! to też sposób zaczerpnięty z diety wegańskiej. Wcale Was na nią nie namawiam, ale chcąc jeść "chudo" masło niestety jest na liście na NIE.
pokrojony ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki posiekanych świeżych liści rozmarynu, oregano lub majeranku (co kto lubi)
1 puszka fasoli
sól i pieprz
Zagotuj 1/4 szklanki wody z oliwą, rozmarynem i czosnkiem. Dodaj fasolę. Gotuj, często mieszając, dopóki całość nie będzie gorąca, Zdejmij z ognia. Widelcem lub w robocie kuchennym ugnieć fasolę na puree, przełóż do miski i dopraw solą i pieprzem.
No i najważniejsze: tą pastą można zastąpić masło! to też sposób zaczerpnięty z diety wegańskiej. Wcale Was na nią nie namawiam, ale chcąc jeść "chudo" masło niestety jest na liście na NIE.
Re: "Chude" łakocie
Ciasto marchewkowe!
Smaczne, pachnące, szybkie, łatwe:
Składniki
4 jaja
3 lyzki maki kukurydzianej
3 spore marchwie
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki cynamonu
slodzik opcjonalnie do smaku
Sposób przygotowania
Bialka odddzielic od zoltek i ubic na sztywno. Pod koniec ubijania dodac slodzik w plynie, lub w pudrze, w ilosci takiej, ktora nam pasuje najbardziej. Ja dalam ok 2 lyzek slodzika w plynie.
Do bialek dodac zoltka ( ja tez je chwilke ubijam oddzielnie, ale nie jest to konieczne), nastepnie 3 lyzki maki kukurydzianej, proszek do pieczenia, cynamon i to wszystko wymieszac. Na koncu dodac starta na drobnych oczkach marchew, wymieszac i wlozyc do formy keksowki wylozonej papierem do pieczenia.
Piec ok 30 min. w piekarniku ustawinym na 180 °C. Sprawdzic patyczkiem, czy jest dobre ( patyczek powinien byc suchy)
Smaczne, pachnące, szybkie, łatwe:
Składniki
4 jaja
3 lyzki maki kukurydzianej
3 spore marchwie
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki cynamonu
slodzik opcjonalnie do smaku
Sposób przygotowania
Bialka odddzielic od zoltek i ubic na sztywno. Pod koniec ubijania dodac slodzik w plynie, lub w pudrze, w ilosci takiej, ktora nam pasuje najbardziej. Ja dalam ok 2 lyzek slodzika w plynie.
Do bialek dodac zoltka ( ja tez je chwilke ubijam oddzielnie, ale nie jest to konieczne), nastepnie 3 lyzki maki kukurydzianej, proszek do pieczenia, cynamon i to wszystko wymieszac. Na koncu dodac starta na drobnych oczkach marchew, wymieszac i wlozyc do formy keksowki wylozonej papierem do pieczenia.
Piec ok 30 min. w piekarniku ustawinym na 180 °C. Sprawdzic patyczkiem, czy jest dobre ( patyczek powinien byc suchy)
Re: "Chude" łakocie
Przepis na ciasteczka owsiane:
-szklanka mąki
-szklanka płatków owsianych
-szklanka otrębów pszennych
-mała paczka rodzynek
-łyżka proszku do pieczenia
Suche składniki łączymy razem, a w drugim naczyniu przygotowujemy:
-jajko
-TYLKO łyżka oleju na 30 ciasteczek!!
-szklanka soku jabłkowego
Następnie miksujemy zawartość obu naczyń a dla lepszego smaku możemy dodać cynamon lub imbir. Łyżeczką formujemy kuleczki i kładziemy na blachę. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
** ja dodaję także czasami: słonecznik, pestki dyni, siemię lniane - co kto lubi!! Można dać wszystko, ale wtedy radzę zmniejszyć ilość mąki.
Smacznego
-szklanka mąki
-szklanka płatków owsianych
-szklanka otrębów pszennych
-mała paczka rodzynek
-łyżka proszku do pieczenia
Suche składniki łączymy razem, a w drugim naczyniu przygotowujemy:
-jajko
-TYLKO łyżka oleju na 30 ciasteczek!!
-szklanka soku jabłkowego
Następnie miksujemy zawartość obu naczyń a dla lepszego smaku możemy dodać cynamon lub imbir. Łyżeczką formujemy kuleczki i kładziemy na blachę. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
** ja dodaję także czasami: słonecznik, pestki dyni, siemię lniane - co kto lubi!! Można dać wszystko, ale wtedy radzę zmniejszyć ilość mąki.
Smacznego