Bezsenna noc
Re: Bezsenna noc
Generalnie alkohol ma działanie kojące i usypiające, ale to błędne koło. Czytałam, że alkohol spożyty dajmy na to godzinę przed snem, pomaga nam zasnąć i daje spokojny sen w pierwszej fazie, ale później, w drugiej części snu jesteśmy nerwowi a często się przebudzamy. Więc paradoksalnie piwo może powodować senność a jednocześnie być powodem przebudzenia się w środku nocy.
A ja zawsze po alkoholu mam spokojny sen, nie budzę się w nocy i śpię jak zabita. Trochę trudniej się wstajeWięc paradoksalnie piwo może powodować senność a jednocześnie być powodem przebudzenia się w środku nocy.
Alkohol wypity bardzo późno specjalnie po to żeby zasnąć też nie jest dobrym pomysłem. Pamiętajmy, że rano np. kiedy jedziemy samochodem do pracy, w organizmie może nadal być trochę jego pozostałości.
Ciepłe kakao przed snem to rozkosz ale jeśli kogoś usypia to może bardziej zawarte w nim mleko niż samo kakao, bo ono akurat powinno raczej rozbudzać niż usypiać. Już dawno udowodniono jego właściwości pobudzające.
jedno piwko zdąży wywietrzeć do tego czasuAlkohol wypity bardzo późno specjalnie po to żeby zasnąć też nie jest dobrym pomysłem. Pamiętajmy, że rano np. kiedy jedziemy samochodem do pracy, w organizmie może nadal być trochę jego pozostałości.